2013.04.09. 11:31 kdnpbp2

Ukrán ünnep a Vízivárosban.

sevcsenko_ter_leleplezes_1365499861.jpg_600x400

Tarasz Sevcsenko költőre emlékeztek születésének 199. évfordulóján a hazánkban élő ukránok március 23-án. A rendezvénysorozat keretében leleplezték az ukrán költőről elnevezett II. kerületi tér utcanévtábláját.

Öt évvel ezelőtt, 2007 nyarán a Fő utcából nyíló, a görög katolikusok Szent Flórián-temploma melletti névtelen közterületen Viktor Juscsenko ukrán államfő és Sólyom László köztársasági elnök avatta fel Tarasz Sevcsenko szobrát. Az ukrán költő szerepe és népszerűsége hazájában a mi Petőfinkéhez mérhető. A II. Kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezését támogatva a II. kerületi képviselő-testület – a törvényi előírásoknak megfelelően – a múlt év folyamán indítványozta a fővárosi önkormányzatnál a vízivárosi közterület elnevezését Tarasz Sevcsenko térre. A fővárosi közgyűlés 2012. október 3-i ülésén elfogadta a II. kerület javaslatát, azóta immár táblákkal is jelölve van, illetve a térképeken is megtalálható budapesti Tarasz Sevcsenko tér.

Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke beszédében külön megköszönte a II. Kerületi Önkormányzat támogatását abban, hogy legnagyobb költőjükről közteret neveztek el Budapesten. A Vízivárosban álló Sevcsenko-szobornál a március 23-i ünnepségen a II. Kerületi Önkormányzat nevében Schanda Tamás, a Közoktatási, Közművelődési, Sport és Informatikai Bizottságának elnöke helyezte el az emlékezés virágait. Tircsi Richárd nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezető, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), Jurij Muska nagykövet, Ukrajna magyarországi nagykövetsége, Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat, valamint Kormányos Alexandra elnök, a II. Kerületi Ukrán Önkormányzat nevében koszorúzott.

A rendezvény folytatásaként az ukrán költőre ünnepi műsoros esten emlékeztek, ahol fellépett a Kárpátok Színei Ungvári Művészeti és Közművelődési Koledzs táncegyüttese.


A képen Kormányos Alexandra, Schanda Tamás, Jurij Muska és Hartyányi Jaroszlava közösen leplezték le a Sevcsenkóról elnevezett tér utcanévtábláját

Forrás: masodikkerulet.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kdnpbp2.blog.hu/api/trackback/id/tr935213161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása