2013.03.06. 21:42 kdnpbp2

Brückner Ákos atya előadása.

Brückner Ákos Előd ciszterci atya, a Táborkereszt örökös tiszteletbeli elnöke, a KDNP Bp. II. kerületi Szervezetének meghívásra február 28-kán nagy érdeklődést kiváltó előadást tartott a cserkészetről.

Beszéde elején a közelmúltban megjelent Szent György Német Cserkészszövetség tájékoztatója alapján ismertette a cserkészet főbb jellemzőit, felépítését, sajátosságait, értékrendjét, élménypedagógiáját és fő programját.

“A Szövetség gerincét 25 püspökség alkotja. A püspökségek képviselőket választanak a Közgyűlésbe, a vezetőképzés számára kiképzőket biztosítanak, teret adnak a bemutató rendezvények számára, és biztosítják a munkavégzéshez a megfelelő körülményeket.”

Kiemelte, hogy e közösség mennyire nyitott, ám a jelölt idő után, vezetőjük egyetértésével önkéntes fogadalmat tesznek - Baden Powell tanításának megfelelően – Isten, haza és embertársuk szolgálatára. Ebben különböznek minden más ifjúsági szervezettől. Ez az önként vállalt elkötelezettség egész életükre szól. Meghatározó az azonos korúak élményközössége, mely a pár évvel idősebb példaadó vezetőjük irányítása szerint él. Nagyon fontos a vezető mindennapi életvitele, felfogása és törekvése a fogadalom minél tökéletesebb teljesítésére. A cserkészet valójában preevangelizálás. Nagy jelentősége van a cserkészlelkipásztoroknak, akik társként és lelkiatyaként személyes kapcsolatukkal a fiatalok egész életére kihatóan formálják jövőjüket, és ezzel együtt a jövő társadalmi elitjének kialakítását.

Komoly gondként említette, hogy hazánkban a túlterhelt papság nehezen vállalja el ezt a sajátos, bár igen fontos ifjúsági evangelizációt. A tények azt mutatják, hogy egy jó szellemben működő cserkészcsapat tagjainak életre szóló hatása meghaladja a hagyományos iskolai hitoktatást, bár azt semmiképpen nem teszi fölöslegessé, sőt azt elvárja cserkészeitől. Az ifjúság lelkiségének ily módon történő alakítása nálunk is az Egyház felelőssége.

Arató László

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kdnpbp2.blog.hu/api/trackback/id/tr735120587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása